Blenduję tylko trzy składniki. Tej wyrazistej, ekspresowej paście do pieczywa trudno się oprzeć

Dodano:
Pasta do pieczywa Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Macie już dość kanapek z serem i wędliną? Przygotujcie tę pastę raz, a często będziecie do niej wracać. Robi się ją z trzech prostych składników, a smakuje doskonale. Jest wyrazista i można nią zastąpić masło.

Pasty do pieczywa są o wiele ciekawsze w smaku, niż szynka czy żółty ser. Przyrządza się je szybko, zazwyczaj z kilku składników i właśnie od ich kompozycji zależy charakter smarowidła. Dziś zapraszam was na wyrazistą pastę, którą zrobiłam ekspresowo z niewyszukanych składników. Wśród nich znalazły się suszone pomidory.

Z jakimi składnikami warto łączyć suszone pomidory?

Suszone pomidory to bardzo aromatyczny składnik. Wnoszą do potraw intensywny, lekko słodkawy i kwaskowy smak. Dobrze współgrają z takimi składnikami, jak:

  • sery, np.: feta, mozzarella, ricotta, parmezan, twaróg;
  • warzywa, np.: szpinak, cukinia, bakłażan, papryka, oliwki, ciecierzyca, soczewica;
  • mięso i ryby, np.: kurczak, indyk, tuńczyk, łosoś wędzony;
  • dodatki, np.: bazylia, oregano, czosnek, kapary, orzechy włoskie, pestki słonecznika.

Jak zrobić pastę z suszonymi pomidorami?

Pastę z suszonymi pomidorami zrobiłam z prostych składników, które nie wymagają wcześniejszego przygotowania. Wzięłam tylko twaróg, trochę sera feta i lekko odsączone, suszone pomidory. Całość zblendowałam na prawie gładką masę. Doprawiłam ją sokiem z cytryny, pieprzem i bazylią. Do pasty dobrze by też jednak pasował ząbek czosnku czy pestki słonecznika. Pierwszy dodatek podniósłby smak, a drugi uatrakcyjniłby konsystencję smarowidła.

Przepis: Pasta z suszonymi pomidorami

Aromatyczne smarowidło do pieczywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki oliwy z zalewy
  • 100 g twarogu
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • bazylia, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie składnikówW miseczce umieść pokrojone pomidory, oliwę, twaróg i ser feta. Składniki zblenduj na prawie gładką masę.
  2. DoprawianiePastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i bazylią. Dokładnie wymieszaj.

Jak podać pastę z suszonymi pomidorami?

Pastę z suszonymi pomidorami można potraktować, jako dodatek do różnego rodzaju pieczywa. Dobrze będzie smakowała podana np. na pieczywie razowym czy białym, a także na tostach oraz pieczywie chrupkim. Można ją też używać, jako zamiennik masła, czyli posmarować nią kromki chleba lub bułki, a potem obłożyć je np. wędliną. Pastę tę można również zastosować, jako dip do warzyw albo zamiennik sosu do tortilli lub wrapów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...