Blenduję tylko trzy składniki. Tej wyrazistej, ekspresowej paście do pieczywa trudno się oprzeć
Pasty do pieczywa są o wiele ciekawsze w smaku, niż szynka czy żółty ser. Przyrządza się je szybko, zazwyczaj z kilku składników i właśnie od ich kompozycji zależy charakter smarowidła. Dziś zapraszam was na wyrazistą pastę, którą zrobiłam ekspresowo z niewyszukanych składników. Wśród nich znalazły się suszone pomidory.
Z jakimi składnikami warto łączyć suszone pomidory?
Suszone pomidory to bardzo aromatyczny składnik. Wnoszą do potraw intensywny, lekko słodkawy i kwaskowy smak. Dobrze współgrają z takimi składnikami, jak:
- sery, np.: feta, mozzarella, ricotta, parmezan, twaróg;
- warzywa, np.: szpinak, cukinia, bakłażan, papryka, oliwki, ciecierzyca, soczewica;
- mięso i ryby, np.: kurczak, indyk, tuńczyk, łosoś wędzony;
- dodatki, np.: bazylia, oregano, czosnek, kapary, orzechy włoskie, pestki słonecznika.
Jak zrobić pastę z suszonymi pomidorami?
Pastę z suszonymi pomidorami zrobiłam z prostych składników, które nie wymagają wcześniejszego przygotowania. Wzięłam tylko twaróg, trochę sera feta i lekko odsączone, suszone pomidory. Całość zblendowałam na prawie gładką masę. Doprawiłam ją sokiem z cytryny, pieprzem i bazylią. Do pasty dobrze by też jednak pasował ząbek czosnku czy pestki słonecznika. Pierwszy dodatek podniósłby smak, a drugi uatrakcyjniłby konsystencję smarowidła.
Przepis: Pasta z suszonymi pomidorami
Aromatyczne smarowidło do pieczywa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
- 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki oliwy z zalewy
- 100 g twarogu
- 50 g sera feta
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- bazylia, pieprz
Sposób przygotowania
- Blendowanie składnikówW miseczce umieść pokrojone pomidory, oliwę, twaróg i ser feta. Składniki zblenduj na prawie gładką masę.
- DoprawianiePastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i bazylią. Dokładnie wymieszaj.
Jak podać pastę z suszonymi pomidorami?
Pastę z suszonymi pomidorami można potraktować, jako dodatek do różnego rodzaju pieczywa. Dobrze będzie smakowała podana np. na pieczywie razowym czy białym, a także na tostach oraz pieczywie chrupkim. Można ją też używać, jako zamiennik masła, czyli posmarować nią kromki chleba lub bułki, a potem obłożyć je np. wędliną. Pastę tę można również zastosować, jako dip do warzyw albo zamiennik sosu do tortilli lub wrapów.